01 August 2015

POETEKA: "Tirana in Between" - Dan Coman

Dan Coman
Shkrimtari rumun Dan Coman është fituesi i katërt i bursës për Rezidencën e Shkrimtarëve dhe Përkthyesve letrarë “TIRANA IN BETWEEN - 2015”, organizuar nga POETEKA dhe mbështetur nga TRADUKI, në bashkëpunim me Ministrinë e Kulturës së Republikës së Shqipërisë.
Ai do të qëndrojë në Tiranë gjatë muajit Gusht, ku do të realizojë projektin e tij letrar lidhur me një lloj të veçantë të krijimtarisë: poezi-portretet. Ndërkohë ai do të krijojë lidhje dhe komunikim me shkrimtarët dhe artistët e kryeqytetit, do të përfshihet në procesin e përkthimit me prani të autorit si dhe realizojë intervista e lexime publike në në qendrat ku përurohet kultura e leximit: Friend’s Book House, Epër7shme, Hemingway Book Bar.
Dan Coman (1975, Rumani) ka studiuar dhe është diplomuar në filozofi, pranë universitetit Cluj Napoca, Rumani. Krijimet e tij të para u shfaqën në revistën "Minerva", 1993, për të vijuar më pas me revistat letrare më të rëndësishme në Rumani. Libri i tij i parë me poezi u vlervsua me Çmimin kombëtar „Mihai Eminescu”. Krijimtaria e tij, poezitë kryesisht, janë përkthyer dhe botuar si libra më vete dhe në revista letrare në gjuhët gjermane, suedeze, frënge, në anglisht, sllovenisht, serbisht dhe hungarisht.

Dan Coman është autori i tre libra me poezi:

- anul cîrtiţei galbene (The year of the yellow mole) Timpul Publishing House, Iaşi, 2003;
- Ghinga, Vinea Publishing House, Bucharest, 2005;
- Dicţionarul Mara, ghidul tatălui 0-2 ani (Mara Dictionary - father guide: 0-2 years), Cartier Publishing House, Chişinau, 2009;

Ai është gjithashtu autori i dy romaneve:

- Irezistibil (Irresistible) Cartea Românească Publishing House, 2010;
- Parohia (The Parish), Cartea Românească Publishing House 2012.

Krijimtaria e tij është përfshirë në mjaft antologji dhe është vlerësuar me disa çmime të rëndësishme letrare kombëtare dhe ndërkombëtare, mes të cilëve përmenden:

- Çmimi i Lidhjes së Shkrimtarvve të Rumanisë, 2004
- Çmimi “Mihai Eminescu” (Opera Prima) 2004
- Çmmi kulturor “Radio Romania”, 2010
- Çmimi “Crystal” - Festivali ndërkombëtar i Vilenica-s, Slloveni, 2011

Krijimtaria e këtij autori është paraqitur edhe në disa antologji të botuara jashtë Rumanisë, të tilla si:

- Om jag inte får tala med någon nu: 27 poeter från Rumänien, Bokförlaget Tranan, Suedi, 2011
- „Anthologie de la poésie roumaine contemporaine” (Paris), 2008
- « Iz Novije Rumunske Poezije” – Serbi, 2009
- “Pesniki, Cakajoci na angela” - Ljubljana, Slloveni, 2010
- "Szabadulas a gettobol"- Hungari
- Začetek (11 poezi në sllovenisht), Študentska založba, Ljubljana, 2012, përkthyer nga Ales Mustar.

Në vitin 2010 ai fitoi grantin e Akademie Schloss Solitude, ku anëtar jurie ishte edhe shkrimtari i mirënjohur rumun Mircea Cărtărescu. Në vitin 2012, antologjia Ghinga e botoi këtë autor në Edition Solitude, Stuttgart, përkthyer në gjermanisht nga Georg Aescht.

Tre vjet më parë Dan Coman nisi projektin e poezive - portret kushtuar poeteve të vendeve që autori viziton dhe me të cilët shoqërohet apo i shndërron në objekt të kundriit estetik. Në Tiranë ai do të vijojë këtë projekt. Kjo krijimtari përbëjn një kapitull të veçantë në librin poetik të titulluar “Nume şi ascunzişuri” (Emra dhe vende të fshehur), ku do të vendosen poezi - portretet e disa poetëve bashkëkohorë të Bullgarisë, Sllovenisë, Malit të Zi, Serbisë, Hungarisë, Kroacisë, Moldavisë, Bosnjë-Hercegovinës dhe Shqipërisë.


VIZION PLUS -INTERVIEW
https://www.youtube.com/watch?v=UHxa79Ssl6M

TV KLAN - INTERVIEW
https://www.youtube.com/watch?v=VDO3teBF9Kk

Total Pageviews