20 August 2016

TIRANAdada

POETEKA: dadaEAST / dadaDAYS - 26 - 30 shtotor 2016

- Dadaizmi, si lëvizje e madhe kulturore dhe artistike, kjo bombë që donte të shkatërronte gjithçka, duke krijuar sa më shumë, pati si frymëzues e nxitës shumë çifte artistësh.
- Ky është rasti i poetëve Celine Arnauld dhe bashkëshortit të saj Paul Dermée. 
- Është rast i çifteve në të cilët gruaja nuk u reduktua në rangun e Muzës apo objektit të denjë për t'i thurur vargje, por duke ekzistuar si artist në vetvete.
- E gjithë karriera artistike e Celine Arnauld është e lidhur ngushtë me lëvizjen Dada, e cila mund të konsiderohet si lëvizja letrare më feministe, nëse do të kishte ndonjë të tillë.
- Ngaqë Paul Dermée mori në sy rrezikun e shpërndarjes së revistës "Dada" në Zyrih, gjatë luftës, meritoi titullin "Proconsul Dada"... 

Céline Arnauld 

PARALAJMËRIM

(botuar në revistën "Z")

Ndjenjat
Tapete përgjatë shtratit në shtëpinë
së antikuarit

Mëngjes
Krahët e aeroplanit
Lëkundin zgjimin e dashurive
si shina treni
Binarët qajnë
inteligjenca çakërdiset
dhe moskokëçarës mekanikët grinden
për këngët e vagonëve të gjumit
Miqtë e mi miqtë e mi
Mos i besoni shkëndijës
zjarri përhapet kudo
edhe në trurin tuaj

Ndalesa në stacionin e parë
përgjegjësi i stacionit pa arsye
- mos është vallë nga dielli
mbi dritaret e vagonit
apo frymëzimi anti-alkool  
i mëngjesit të vështirë -
endet me kutitë 
mbushur tumbllas me kafen e zgjimit
Fuqia e katapultave
Thyen krahët tejet të brishtë të aeroplanit
kolovajze ndjenjash të vjetra
O miqtë e mi të dashur 
Mbi ndjenjat e tapeteve përgjatë shtratit 
koha shkon
shiu bie i dyshimtë dhe koprrac
Fjalët tuaja janë si predha
mbi kokat e lulediellit
varrezat zgjaten deri tek bari i tharë...
Kini kujdes nga varret e hapura.

Përgatiti dhe përktheu Amantia Kapo

Më shumë se kaq... - në shtator - POETEKA 41

Total Pageviews