06 September 2016

Américo Rodrigues - Portugali - POETEKA dadaEAST / dadaDAYS / 26-30/09/'16

WHO is WHO në POETEKA FESTIVAL

organizuar nga POETEKA dhe mbështetur nga TRADUKI Netwoork 


Américo Rodrigues - Portugali


(1961, Guarda, Portugali), ka kryer punime eksperimentale zanore që në vitin 1979, kohë në të cilën ka bashkëpunuar nën mbikëqyrjen e aktores Catherine Dasté, në Paris. Po këtë vit ai u diplomua nga "Escola Secundaria Alfonso de Albuquerque" (Guarda). 
Américo Rodrigues është poet-vokal, aktor dhe producent. Si poet, fillimisht ai ka botuar një mori veprash të zhanrit të poezisë-zanore (sound-poetry) të poezive të krijuara mbi objekte e materie të ndryshme (object poetry).
Ai është Kandidat i Shkencave të Oratorisë parnë Universitetit të Aveiros. Punimet e tij janë paraqitur me sukses të jashtëzakonshëm në një sërë festivalesh në Europë dhe Amerikën e Jugut.
Duke folur mbi veprimtarinë e tij krijuese studiuesit e zhanrit theksojnë herë ndjeshmërinë ritmike, herë pasurimin me traditën dhe risitë të poezisë së tij, e cila ka mbetur e hapur ndaj ndikimit të fjalorit iberik, ku ndërthuret gjuh neolatine me prurjet ato arabe e maure. Kjo krijimtari rri dikur midis mes të folurës dhe liturgjisë. Personaliteti krijues i Américo Rodrigues paraqitet si i një artisti që ia beson artin fuqisë së tij, fytit të tij, pa mashtruar as veten as të tjerët, që të kënaq, të trullos dhe që josh audiencën. 

Që prej vitit 1982 Américo Rodrigues ka qenë drejtor dhe producent i grupit teatror "Aquilo", me të cilën ai ka marrë pjesë në turne dhe festivale të shumta në të gjithë Europën. Veprat e tij transmetohen shpesh në stacionet radiofonike të Portugalisë. 

Américo Rodrigues ka zhvilluar në vijimësi punime të improvizimit vokal për teatrin, muzikën, poezinë, kërcimin dhe performancën. Ai është thellësisht i përfshirë në poezinë fonetike, duke lidhur mënyrën e tij të interpretimit me traditat e shkollës europiane. 
Ai ka zhvilluar gjthashtu mundësitë e improvizimit vokal brenda poezisë, duke sjellë pasurim të telsti poetik pvrmes variaioneve në teatrin e poezisë. 
Përpos vokalit Rodrigues ka përfshirë në performancë lojë-fjalët, zhurmat natyrore, fishkëllimat, siloset metalike, instrumente prej metali dhe plastike, si dhe instrumente vegjetale të krijuar nga vetë ai. 
Kohë pas kohe ai i ka publikuar veprat e veta të një lloji të veçantë, si fletë-fluturuese, broshura, botime mbi objekte të veçanta. Të tillë janë: A estreia bëjë Outro Gesto (Guarda:. Autorët Ed, 1989), Patrimonio de Afectos (Guarda: Fundacao Frei Pedro, 1995), Vir ao Nascedoiro e Outras Historias (Guarda:. Autorët Ed, 1996), Instante Exacto (Guarda:. A Mar Arte Ed, 1997), O Mundo dos Outros (Guarda:. Aquilo Ed, 2000).
Krijimtaria dhe interpretimi i Américo Rodrigues është paraqitur në lexime publike, interpretime dhe bashkëbisedime ndërkombëtare, në forume e festivale të artit bashkëkohor të letërsisë, duke përfshirë Revoltallo (Vigo, 1998), ZDB Music (Lisbon, 1998), Festival de Artes de Rua (Evora, 1998), LEM (Barcelona, 1999), Gesto Orelhudo (Agueda, 1999), Creativa 99 (Beja, 1999), Festival "O da Guarda" (Guarda, 1999).
Në vitin 2000, i shoqëruar nga një grup frymor dhe elektro-akustike instrumentesh, ai përuroi albumin solo "O Despertar do Funambulo" (Porto-Guarda: Aquilo e Audeo, 2000), në të cilën paraqiten veprat e tij më të mira me me poezi të viteve '90.
Américo Rodrigues ka marrë pjesë në një sërë performancash improvizimi vokal dhe muzikor së bashku me artistë të njohur si: Carlos Zíngaro, Gunter Muller, Silvia Barrios, Nuno Rebelo, Catherine Jauniaux, Shelley Hirsch, Elke Scheuffele, Frances Lynch, dhe Phil Minton, ndër shumë e shumë të tjerë. 
Po ashtu ka marrë pjesë në sesione të veçanta improvizuese së bashku me Carlos Zíngaro, Jeffrey Morgan, Gregg Moore, Nuno Rebelo, Jean-François Lézé, José Braima Galissa, Harry Dawes, Hiroshi Kobayashi, Patrick Brennan, Nirankar Khalsa, Cristin Wildbolz, Ly Thanh Tiên, Josep-Maria Balanyà, Ulrich Mitzlaff, Stefano de Bonis, Nilo Gallego, Riccardo Massari e shumë të tjerë. 
Disa prej temave të tij janë përfshirë në antologjinë "Wat Out-New music from Portugal . Volume II", të prezantuar për publikun nga Ananana. Në vitin 2000 ai ka prezantuar CD "O despertar do funâmbulo" ("Ngritja e funambulistit") — Aquilo dhe Audeo. 
Po ashtu ka qenë një nga pjesëmarrësit në Homo Sonorus (antologjia ndërkombëtare e poezisë vokale" (Kaliningrad, 2001). Në vitin 2000, ai ka bërë një sërë prezantimesh në Brazil ( Rio de Janeiro , São Paulo , Belo Horizonte dhe Maceió) si dhe ka marrë pjesë në Ciclo Internacional de Poesia Sonora (Rrethi Ndërkombëtar i Poezisë Vokale). 
Në vitin 2001 ai ka qenë nismëtar i dy shfaqjeve të poezisë vokale të titulluara "Como um relâmpago" and "Chamamento" ("Si Rrufeja" dhe "Thirrja"). 
Në vitin 2003, ka publikuar një regjistrim të poezisë vokale me titull "Escatologia" ("Eskatologji"). 
Në vitin 2004, së bashku me Jorge dos Reis, publikojnë CD "Trânsito local, trânsito vocal" ("Trafiku lokal, trafiku vokal"). Së fundmi (më 2005) ka publikuar "Aorta tocante" ("Aorta performuese"). 
Américo Rodrigues aktualisht është drejtori artistik i Teatrit Bashkiak të Guardës (Teatro Municipal da Guarda).

http://glukhomania.ncca-kaliningrad.ru/pr_sonorus.php3…


Total Pageviews