13 June 2017

BOTIMET POETEKA - Daša Drndić - “FËMIJËT E DASHURISË DHE URREJTJES" - roman dokumentar

FËMIJËT E DASHURISË DHE URREJTJES - nga shkrimtarja e mirënjohur kroate Daša Drndić.


E përcjellë me jehonë tepër pozitive nga kritika ndërkombëtare, romani i shkrimtares Daša Drndić vjen edhe për lexuesin shqiptar.

I botuar në gjuhët e mëdha të Europës - në Francë nga Gallimard me titullin "Sonnenschein", në Itali nga Bompiani, me titullin "Trieste", në anglisht nga Mariner Books e në gjermanisht nga Hoffmann und Campe - ky roman rrëfen historinë e Haya Tedeschini-t, e vetme në Gorizia, në verilindje të Italisë, e rrethuar nga një shportë me fotografi dhe me copa të prera gazetash.   


- një kryevepër në libraritë shqiptare - Botimet Poeteka, 2017

" ...Një kryevepër..." — A.N.Wilson, Financial Times

"Madhështor dhe përthithës. . ." — New York Times Book Review

"Original, tronditës!" — Guardian.

"Elementet e shumëfishtë, që përbëjnë historinë e Haya
Tedeschini-t dhe kontekstin e tyre të gjerë, janë një përzierje
tepër e dendur dhe e fuqishme." — Independent.


Kërkimet e Haya Tedeschinit e sjellin historinë e romanit edhe në Vlorë, Sarandë, Tiranë, në Hotel Dajti, në zemër të kryeqytetit shqiptar. Pas 62 vjetësh, kur ajo është një grua e moshuar tanimë, ajo pret të ritakohet, me djalin e vet, lindur nga lidhja dashurore mes saj dhe një oficeri SS, fëmijë ky, që më pas grabitet nga autoritetet gjermane, si pjesë e projektit të fshehtë të Himmler-it, quajtur "Lebensborn."

Prej këtij kolazhi të gjerë materialesh dhe kujtimesh lind kronika
tronditëse e pushtimit nazist në Italinë veriore. Fjalët e
pashlyeshme nga kujtesa janë: DASHURI dhe URREJTJE.

Romani i shkrimtares kroate Daša Drndić nuk është vetëm një libër mbi Holokaustin (i krahasueshëm për nga rëndësia me kryeveprat Primo Levi-t apo me Nekropolin e Boris Pahor).
Ai është gjithashtu një roman i madh i letërsisë bashkëkohore, i
aftë për të lidhur përmes regjistrave të ndryshëm gjuhësorë një
tregim polifonik, magmatik, gjithëpërfshirës, imponues, mbi
pushtimin nazist të Italisë veriore dhe më gjerë.
Është një vepër që rri mirë pranë kryeveprave të De Lillo-s,
Mailer-it, Sebald-it. Një libër tek i cili viktimat gjejnë përmendoren
e vet. Një patchwork, ku ekzekutorët dhe soditësit e verbër janë të ngjashëm, ku vargjet e poetëve të mëdhenj dhe fletët me nota
muzikore kthehen në kujtesë tronditëse, ku kriminelët, depozitimet, fotografitë dhe hartat gjenealogjike e risjellin, për të mos e harruar kurrë, atë urrejtje, atë dhunë dhe dashuri në kohë kolere.


Skeda e botimit:

Daša Drndić
Fëmijët e dashurisë dhe urrejtjes 
Roman - hard cover
Përktheu Ben Andoni
Faqe 404
Çmimi 1.500 lekë
ISBN 978 – 9928-230-01-0
Tiranë 2016


Botim i realizuar në bashkëpunim me TRADUKI

Total Pageviews