18 November 2017

BOTOHET POETEKA 46 - No. 4 / 2017

POETEKA 46 (No. 4 / 2017) - viti i dymbëdhjetë i botimit

Në librari dhe te pajtimtarët e revistës POETEKA – EUROZINE PARTNER...

Në 200 faqe krijimtari, Revista POETEKA bëhen bashkë 31 autorë e përkthyes: ese, tregime dhe poezi bashkëkohore shqiptare, përkthime të autorëve europianë e nga Amerika latine, kritikë letrare, letërsi nga Ballkani, recencione, 4 studime në albanologj si dhe - në rubrikën kujtesë - in memoriam - artikuj, dokumente dhe faksimile në 115 vjetorin e lindjes të dramaturgut, përkthyesit dhe publicistit Ethem Haxhiademin (Elbasan, 8 mars 1902 - Burgu i Burrelit, 17 mars 1965).

 

Rubrikat dhe përmbajtja

 

Status

Fq. 4 Ardian Kyçyku  - Mërgim i krahasuar

 

Letërsi bashkëkohore shqiptare 

Fq.14 Ben Andoni  - Tregim

Fq.20 Eneida Mjeshtri  - 4 tregime

Fq.34 Sazan Goliku  - Tregim

Fq.37 Bledar Kurti  - Tregim

Fq.42 Belfjore Qose  - 6 poezi

 

Letërsi europiane

Fq.52 Adam Zagajewski  - 4 poezi

Përktheu Pandeli Çina

 

Letërsi nga Ballkani

Fq.58 Vladimir Vojinović  - 3 tregime

Përktheu Dimitrov Popović

Fq.75 Nazim Hikmet  - Poezitë e orës 21-22

Shqipëroi Alban Tartari

 

Ese

Fq.102 Jorge Luis Borges  - Varianti i parafundit i realitetit

Përktheu Suadela Balliu

 

Recensione letrare

Fq.108 Luan Starova  - Shpëtimi i njerëzores

Fq.116 Shpëtim Selmani  - Kalda dhe mëkati i madh i ngjizjes

 

Studime letrare - Albanologji

Fq.120 Silvana Leka  - Rasti Martin Camaj romani "Dranja" përballë detit

Fq.126 Dorian Koçi  - "Muza" e rezistencës antikomuniste

Fq.134 Arian Leka -  Analogji dhe homologji në motivet e epikës popullore shqiptare

Fq.145 Blerina Shalari  -  Mitet në muzikën shqiptare

 

In memoriam-Ethem Haxhiademi-115vjetori i lindjes

Fq.154 - 173 Robert Elsie - Jani Lili - Valgjel Koça - Namik Resuli - Kudret Kokoshi - Sterjo Spasse - Vedat Kokona - Muhamet Bala - Elvira Tarro - Jup Kastrati

 

Dikumente - Faksimile

Fq. 174 Gazeta dhe revista letrare te viteve '30-'40 me tekste kushtuar Ethem Haxhiademit

 

Bibiografi

Fq.190 Poeteka – 2017

Revista Poeteka - pjesë e rrjetit të revistave kulturore europiane EUROZINE
Ky numër i revistës u botua me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës.

Total Pageviews