25 June 2018

Përujtohet nga POETEKA në Tiranë shkrimtarja e shquar kroate Daša Drndić

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Dasa Drndic u nda nga jeta më 5 qershor. Një mbrëmje letrare organizuar nga POETEKA dhe me pjesëmarrjen e veçantë të poetes maqesonase Lidija Dimkovska, fituese e bursës letrare "Poeteka - Tirana in between", kujton në Tiranë, shkrimtaren kroate, që përveçse një autore e madhe ishte edhe një mike e shqiptarëve.

Romani i saj i njohur "Sonneschein" erdhi në shqip me titullin "Fëmijët e urrejtjes dhe dashurisë", me dëshirën e vet autores, botuar nga Poeteka. Ky nuk është vetëm një libër mbi holokaustin, por ai është një roman i madh i letërsisë bashkëkohore i aftë për të lidhur nëpërmjet regjistrave të ndryshëm gjuhësorë një tregim gjithëpërfshirës mbi pushtimin nazist të Italisë veriore edhe më gjerë.

"Do të na duhet shumë kohë, jo për tu mësuar me emrin Dasha, por për t'u mësuar me foljen është dhe ishte. Do ta kemi shumë të vështirë ose nuk do ta pranojmë ndonjëherë që me një njeri, i cili qëndroi vetëm një muaj në qytet si Tirana, do të na lidhnin shumë fije, falë saj dhe jo falë nesh. Ajo mbërriti në Shqipëri e ngazëlluar si pakkush për të lexuar njerëzit", shprehet Arjan Leka.

"Po të lexosh veprën e saj e kupton që ajo jetën e jeton për të tjerët. Për fatet e të tjerëve, për të treguar jetët e tjerëve. Kjo ndodh rrallë", thotë Maks Velo.

Dasha Drndic është quajtur si një ndër shkrimtaret me nivelin më të lartë evropian.

Kur erdhi në Shqipëri ajo kishte shkruar më se paku dy libra për Shqipërinë, këtë e bëri duke shfrytëzuar çdo histori apo libërth që i binte në dorë.

https://www.youtube.com/watch?v=T5lmDYOiMJA


Total Pageviews