13 June 2017

BOTIMET POETEKA - Jurij Hudolin - “THJESHTRI" - roman

BOTIMET POETEKA - Letërsi nga Sllovenia në libraritë e Tiranës

Një histori mbi dhunën në familje. Benjamini, fëmijë i një nëne shumë bukur, joshëse, por pa vullnet. Fëmijë i një babai që mungon në shtëpi dhe në jetën e tij. Mbi të gjitha, bashkëjetesë me një njerk të vrazhdë dhe të dashuruar me vetveten… 


Histori të fshehta, dashuri të parrëfyera, intime. Të gjithë përjetojnë tradhëti. Një familje e përfshirë nga pakënaqësia. Ikja. Arratia është vetëm njëra nga zgjidhjet.


Nuk është vetëm përvoja e një fëmije të keqtrajtuar, është panorama shoqërie, në kohën kur një rend i ri social po afrohet. "Thjeshtri" i shkrimtarit slloven Jurij Hudolin rrëfen dhunë dhe dashuri. 


Kur Benjamini ishte dymbëdhjetë vjeç, prindërit e tij shkuan secili në rrugën e vet. I rregulluan gjërat shpejt në gjykatë dhe nxituan si dy vrapues të zalisur nga dielli në mes të vreshtit të përvëluar, të kërkojnë fatin nëpër rrugë të pahulumtuara. Valter Zakrajsheku, babai i Benjaminit, ekonomisti jetëshijues, iu vu shërimit të ndërgjegjes së lënduar nga gota dhe nga përqafimi i femrave të tjera. Nëna e tij, Ingridi, mbeti vetëm me djalin e prekur nga adoleshenca. 
Në fakt, vetëm. Shumë shpejt, në një argëtim sindikalist të punëtorëve të administratës, ajo njohu Loris Çivitikon, hotelierin e pasur dhe pronarin e madh, që ishte fryrë si bretkosë dhe që tregonte muskujt në mallin e vet në Panula, një fshat i vogël në bregdetin kroat në Istria, që gjatë verës jetonte një jetë të ethshme, ndërsa dimrin e kalonte si zgëq i humbur në zbrazëtirën e një kafshe të pafund.


Skeda e botimit:

Jurij Hudolin
Thjeshtri 
Roman
Përktheu Nikollë Berishaj
Faqe 220
Çmimi 800
ISBN 978 – 9928-230-04-1
Tiranë 2017


BOTIMET POETEKA & Qendra Multimedia Multimedia Center - Prishtinë


Botim i realizuar në bashkëpunim me TRADUKI

Total Pageviews