09 September 2019

SHKRIMTARI AUSTRIAK ROBERT MENASSE NË REZIDENCËN LETRARE “POETEKA - TIRANA IN BETWEEN”

SHKRIMTARI AUSTRIAK ROBERT MENASSE NË REZIDENCËN LETRARE "POETEKA - TIRANA IN BETWEEN"

Romani "Kryeqyteti" - Robert Menasse, është vlerësuar lart nga kritika letrare si një nga panoramat më "gjithëpërfshirëse, pothuajse balzakiane", shkruar në traditën më të mirë e më të pasur të romanit europian."

Në romanin e tij "KRYEQYTETI", Robert Menasse përfshin një hark narrativ midis kohërave, kombeve, të pashmangshmes dhe ironisë së fatit që prek vendet e Europës, duke kaluar përmes imtësive të burokracisë së imët dhe emocioneve apo shpresave të mëdha.
Fenia Xenapoulou përballet me një pengesë në karrierën e saj. Ajo është "ngritur në detyrë dhe promovuar" nga Drejtoria e Përgjithshme për në Drejtorinë e Kulturës, por kjo drejtori është pa buxhet, pa fuqi dhe pa reputacion.

Kështu që, "Projekti i Jubileut të Madh" europian mbërrin pikërisht në kohën e duhur për të: ajo do të rindërtojë imazhin e mërzitshëm të Komisionit Europian përmes një ngjarjeje të madhe... E ku ka rast më të përshtatshëm se përfshirja në këto ngjarje tragjike të Auschwitz-it, duke e sugjeruan atë t si vendlindjen e Komisionit Evropian…?

Romani "KRYEQYTETI" ka në qendër të tij Brukselin – kryeqendrën europiane. Romani paraqet panoramën e heronjve tragjikë, të humbësve manipulues dhe bashkëpunëtorëve të pavullnetshëm.

Total Pageviews