Festivali

Festivali POETEKA edicioni I – 2005

 Të ftuarit: Eduardo Snguineti (Itali) – video – konferencë; Xhevahir Spahiu (Shqipëri); Sibila Petlevski (Kroaci); Cludio Pozzani (Itali); Fernando Dias Antunes (Portugali); Ferid Muhiq (Maqedoni); Mircea Dinescu (Rumani); Ali Podrimja (Kosovë); Luljeta Lleshanaku  (Shqipëri); Agron Tufa (Shqipëri); Arian Leka (Shqipëri); Ermir Nika (Shqipëri); Gentiana Minga (Shqipëri); Kata Kulavkova (Maqedoni); Fatmir S. Baçi (Shqipëri);Boris Domagoj Biletić (Kroaci); Demir Gjergji (Shqipëri); Alban Bala (Shqipëri); Ledia Dushi (Shqipëri); Sadik Bejko (Shqipëri); Ervin Hatibi (Shqipëri); Petraq Risto (Shqipëri); Çelo Hoxha (Shqipëri); Natasha Bega (Shqipëri); Basri Çapriqi (Kosovë); Olimbi Velaj (Shqipëri); Fatos Arapi (Shqipëri); Bardhyl Londo (Shqipëri); Eqrem Basha (Kosovë); Aleksandër Çipa (Shqipëri); Milazim Krasniqi (Kosovë); Flutura Açka (Shqipëri); Shpëtim Doda (Shqipëri)
Lexime autoriale:
Tema: "Trashëgimia letrare e diktaturës në Shqipëri"; "Fenomeni i disidencës së fshehur letrare dhe politike në arte "; "Temat tabu në letërsinë shqiptare";

Festivali POETEKA edicioni II – 2006

Të ftuarit: Maria Luisa Spaziani (Itali); Ali Podrimja (Kosovë); Olga Sedakova (Rusi); Xhevahir Spahiu (Shqipëri); Titos Patrikios (Greqi); Agron Tufa (Shqipëri); Boris Domagoj Biletić (Kroaci); Sali Bashota (Kosovë); Eugeniusc Kasianowicz (Poloni); Arian Leka (Shqipëri); Mario Papp (Hungari); Ervin Hatibi (Shqipëri), Ibrahim Berisha (Kosovë);  Paul Vinicius (Rumani); Elena Vladareanu (Rumani); Jevrem Brković (Mali i Zi); Bardhyl Londo (Shqipëri); Gazmend Krasniqi (Shqipëri); Lindita Arapi - Boltz; Georg Aichinger (Austri); Milazim Krasniqi (Kosovë); Granit Zela (Shqipëri); Visar Zhiti (Shqipëri); Vjollca Osja (Shqipëri); Flutura Açka (Shqipëri); Balil Gjini (Shqipëri); Afroviti Gusho (Shqipëri); Mirela Sula (Shqipëri); Rexhep Ferri (Kosovë); Ilir Shyta (Shqipëri); Zoran Anchevski (Maqedoni).
Lexime autoriale
Tema: "Temat e ndaluara në letërsinë shqiptare para viteve 90 (Vdekja, Melankolik, Trishtimi, Armiku, Dashuria, Pesimizmi)"; "Kulti i Neriut të Ri si një çështje totemike në realizmit socialist shqiptar"; "Nga dorëshkrim në botim – nga vullneti i autorit te gatishmëria e botuesve";Festivali POETEKA edicioni III – 2007

Të ftuarit: Ali Aliu (Maqedoni); Ilia Kukulin (Rusi); Musa Vyshka (Shqipëri); Ali Podrimja (Kosovë); Athina Papadakis (Greqi); Hans Raimund (Austri); Besnik Mustafaj (Shqipëri); Haydar Ergylen (Turqi); Marion Poschmann (Gjermani); Hart L.Wegner (SHBA); Natasha Lako (Shqipëri); Fiona Sampson (Angli); Parid Teferiçi (Shqipëri); Luljeta Dano (Shqipëri); Skënder Rusi (Shqipëri); Dražen Katunarić (Kroaci); Brikena Smajli (Shqipëri); Jerem Brković (Mali i Zi); Arian Leka (Shqipëri); Pano Taçi (Shqipëri); Esad Babačić (Slloveni); Ismet Marković (Bosnjë-Hercegovinë); Mustafa Balje (Bosnjë-Hercegovinë); Preç Zogaj (Shqipëri); Eduardo Moga (Spanjë); Flurans Ilia (Shqipëri); Rita Petro (Shqipëri); Gabriella Eftimie (Rumani); Ervin Hatibi (Shqipëri); Luljeta Lleshanaku (Shqipëri); Milovan Stefanovski (Maqedoni) –Resul Shabani (Shqipëri); Monica Maggi (Itali); Anton Papleka (Shqipëri); Primo Shllaku (Shqipëri).
Lexime autoriale
Tema: "Letërsia si përdorim i direktivës politike në prozën dhe poezinë shqiptare"; " Çështjet e lirisë në shoqërinë shqiptare të para viteve ’90 dhe në shoqërinë e sotme"; "Mitet e reja - mythopoeia e atdheut në gjuhën shqipe dhe në poezinë shqiptare".

Festivali POETEKA edicioni IV – 2008

Të ftuarit: Casimiro de Brito (Porugali); Claudia Keelan  (SHBA); Ali Podrimja (Kosovë); Agim Gjakova (Kosovë); Agron Tufa (Shqipëri); Andrej Sen-Senkov (Rusi); Adriatike Lami (Shqipëri); Alisa Velaj (Shqipëri); Bardhyl Londo (Shqipëri); Bledar Kurti (Shqipëri); Francis Chenot  (Belgjikë); Entela Safeti Kasi (Shqipëri); Ermir Nika (Shqipëri); Feride Papleka (Shqipëri); Flora Gjondedaj Dervishi (Shqipëri); Flutura Açka (Shqipëri); Francesco Micieli (Arbëresh – Zvicër); Arjen Duinker (Holandë); Erik Lindner (Holandë); Eva Gerlach (Holandë); Hélène Gelèns (Holandë); Elma van Haren (Holandë); Indrit Sinanaj (Shqipëri); Iolanda Malamen (Rumani); Lindita Arapi – Boltz (Shqipëri / Gjermani); Marko Sosić   (Slloveni); Milan Rakovac (Kroaci); Natasha Bega (Shqipëri); Natasha Lako (Shqipëri); Pavlina Pampudhi (Greqi); Pirro Loli (Shqipëri); Primo Shllaku (Shqipëri); Ron Winkler (Gjermani) –Rudolf Marku ((Shqipëri / Angli); Ruzhdi Gole (Shqipëri); Stanislav Lvovski (Rusi); Tanja Bakić (Mali i Zi); William N. Herbert  (Skoci); Xhevahir Spahiu (Shqipëri); Baviola Shatro (Shqipëri); Thomas Wolfahrt (Gjermani).
Lexime autoriale
Poetry – Film
Tema: "Njeriu i Ri si një temë totemike në realizmit socialist shqiptar, literatura si direktivë politike dhe propagandë, në prozën dhe në poezinë shqiptare"; "Propaganda e fshehur në aktivitetin filatelik – pullat si ikona dhe pllakatet më të vogla politike"; "Rreziku i kthimit të formave të diktaturës përmes autoritarizmit, populizmi dhe kulturës masive, etj."

Festivali POETEKA edicioni V – 2009

Të ftuarit: Blanca Andreu (Spanjë); Mira Meksi (Shqipëri); Xhevahir Spahiu (Shqipëri); Abdulah Sidran (Bosnjë-Hercegovinë); Ali Podrimja (Kosovë); Aleš Debeljak (Slloveni); Francis Chenot (Belgjikë); Américo Rodrigues (Portugali); Anton Papleka (Shqipëri); Arian Leka (Shqipëri); Bardhyl Londo (Shqipëri); Besnik Mustafaj (Shqipëri); Bogomil Gjuzel (Maqedoni); Cvetanka Elenkova (Bullgari); Demosthenes Agrafiotis (Greqi); Edi Shukriu (Kosovë); Ermir Nika (Shqipëri); Ilir Paja (Shqipëri); Iliriana Sulkuqi (Shqipëri); Inida Gjata - ZHAKU (Shqipëri); Jaroslaw Mikolajewski (Poloni); Joumana Haddad (Liban); Jovan Nikolaidis (Mal i Zi); Kim Mehmeti (Maqedoni) Milianov Kallupi (Shqipëri); Mimoza Eerebara (Shqipëri); Onur Caymaz (Turqi); Parid Teferiçi (Shqipëri); Saša Ilić  (Serbi); Tom Sleigh (SHBA); Tomislav Marijan Bilosnić (Kroaci); Leka Ndoja (Shqipëri).
Lexime autoriale
Tema: "Profilet e karizmës dhe mas-kulturës: një udhëtim nga e kaluara në shoqërinë e sotme – nga Totalitarianizmi në Autoritarizmin"; "Poezia më të panjohur europiane në gjuhën shqipe".
Festivali POETEKA edicioni VI – 2010

Të ftuarit: Alek Popov (Bullgari); Ali Podrimja (Kosovë); Agron Tufa (Shqipëri); Bardhyl Londo (Shqipëri); Brigitt Pegeen Kelly (SHBA); Christian Thanhäuser (Austri); Emir Imamović Pirke (Bosnjë-Hercegovinë); Engin Özmen (Turqi); Francisco Ferrer Lerín (Spanjë); Mira Meksi (Shqipëri); Shpëtim Doda (Shqipëri); Gazmend Krasniqi (Shqipëri); Jean-Pierre Balpe (Francë); Krenar Zejno (Shqipëri); Lekë Tasi (Shqipëri); Lluka Qafoku (Shqipëri); Lindita Arapi – Boltz (Shqipëri / Gjermani);  Marjan Strojan (Slloveni); Mehmet Kraja (Kosovë); Zija Çela (Shqipëri); Mimoza Hysa (Shqipëri); Miraš Martinović (Mal i Zi); Patrick Dubost (Francë); Raphael Urweider (Zvicër); Renato Baretić (Kroaci); Rudi Erebara (Shqipëri); Salajdin Salihu (Maqedoni); Santiago Montobbio (Spanjë); Uri Katzenstein (Izrael); Vladimir Arsenijević (Serbi); 
Moderatorë: Virgjil Muçi. Shpëtim Doda, Milena Selimi, Janka Selimi, Ben Andoni, Erion Kristo.
Artistë të ftuar: Gazmend Leka, Anastas Kostandini, Mustafa Arapi, Ali Oseku, Shpresa Beqiri, Buron Kaceli, Ardian Isufi, Enkelejd Zonja, Klod Dedja, Agron Biba, Heldi Pema, Lekë Negri, Ilir Vorpsi, Ermal Rodi, Sajmir Katroshi, Osman Kuriçi.
Lexime autriale
Debat – Ballkon / Ballkan
Dialog – Ante Portas (Europianizim / Ballkanizim)
Tema: "Klasicizmi dhe modernizmi në poezinë gjermane"; "Çështje të T(errorism);
Festivali POETEKA edicion special VII / 1– pranverë 2011

Konferencë shkencore  - Studime Letrare:
 - "Liter (N) atura" 
Të ftuarit dhe temat: Brikena Smaili; – “Naim Frashëri dhe W. B. Yeats”; Silvana Leka – “Interpretime Të koncepteve “Zemër”, “Krijues” Dhe “Dashuri”; në poezinë me frymë mistike të Naim Frashërit”; Mimoza Hysa –“Trishtimi në poezinë e Naimit”; Gazmend Krasniqi – “Naimi – ndërmjet leximesh”; Rovena Vata – “Figurshmëria gjuhësore në poezinë e Naimit Frashërit”; Arjan Llanaj – “Esenca e Misticizmës”; Hajri Mandri –“Shembëlltyra tek N. Frashëri dhe kodi poetik lindor” Laura Smaqi – “Peizazhi në poezinë e viteve ’30”; Virion Graçi – “Peizazhi - rrëfimtari i rrezikuar”; Ermir Nika – “Kritika letrare mbi veprën e Nonda Bulkës”; Vasil S. Tole – “Naim Frashëri dhe Nonda Bulka”; Shaban Sinani – “Breznitë në letërsinë shqipe”; Eqrem Basha (Kosovë) – “Rrëfimi për babain dhe atletin e kufirit”;  Fatmir Sulejmani (Maqedoni) “Ndikimi i botës dhe letërsisë frënge në veprën e F. Konicës”; Arian Leka (Gjon Buzuku përballë Reformës)
Festivali POETEKA edicion special VII / 2 – vjeshtë 2011

Konferencë shkencore - Studime Letrare:
  - "Meta (L) f (L) ora"
Të ftuarit dhe temat: Shaban Sinani – “Nga dorëshkrimi te botimi, nga vullneti i autorit te vullneti i botuesit”; Silvana Leka – “Mitopoea e atdheut dhe e gjuhës shqipe”; Hajri Mandri – “Çlirimi ideologjik i metaforës”; Ermir Nika – “Gjuha, sistemet e ligjërimit dhe sistemet politike më veprën e Petro Markos”; Ledi Ikonomi – “Petro Marko dhe ‘Qyteti i fundit’ i tij”; Rovena Vata – “Miti i teknikës në poezinë shqipe të viteve ‘60-‘70”; Gazmend Krasniqi – “Disa poema të Kadaresë si Meta(l)f(l)ora”; Arjan Llanaj – “Letërsia në gjykimin e shkrimtarit”; Virion Graçi – “Trifon Xhagjika: Liria individuale në kornizën e hekurt të epokës”; Ben Andoni – “Njohja e tjetrit... - mbi letërsinë në Ballkan”; Elida Qenami – “Trishtimi, dhimbja dhe vdekja në poezinë e viteve ‘70-‘80”; Arian Leka – “Mite kanonike dhe apokrife në pullat postare të Shqipërisë socialiste”.

Festivali POETEKA edicion special – pranverë 2012

Tema: Gjithçka përkthehet / Gjithçka është përkthim
Edomond Tupja; Arian Leka; Erion Kristo; Ben Andoni
Festivali POETEKA edicioni VIII – dimër 2012

Fatos Kongoli, Zija Çela, Ali Aliu, Maks Velo, Visar Zhiti, Daut Gumeni, Mihallaq Luarasi, Arian Leka, Mehmet Kraja, Badhyl Londo, Natasha Lako, Elsa Demo, Alban Bala, Mimoza Hysa, Edmond Tupja, Gazmend Krasniqi, Krenar Zejno, Albana Nexhipi, Erion Kristo, Ben Andoni, Iris Sojli, Sabina Veizaj, Eljan Tanini, Lindita Komani, Lisiana Demiraj, Milena Selimi, Aida Hani, Elinor Butka, Malvina Pani, Ema Andrea, Agron Biba, Klod Dedja, Ardian Isufi, Mevlan Shanaj, Iris Elezi, Mira Tuci, Briselda Shehu, Fatjon Xhika, Gentian Kurti, Suela Bako, Franc Priska, Aldi Karaj, Ergys Lubonja, Eralda Hitaj, Alfred Kedhi.
- Arian Leka: Introduktë – reLOVEution
- Magnus Muhr & N. A. Rimsky-Korsakov
The Life of Fly Drejtëzat takohen (videoproject)
- Music-Performance: Ndaj Funksionit Realiteti dhe Spekullimi.
- Alfred Kedhi: Video – UNICOVERSO
- Per-form: Agron Bala – BUK’ & SHAH
Tema:
- Pavarësimi i mendjeve në 100-vjetorin e Pavarësisë.
- Idolatrie dhe ideale – P.P.Pasolini.
- Letërsia e penguar dhe e ndaluar.
- Pushteti i humbur i poetëve në shoqëritë e sotme.
- Kalimi nga shoqëria e spektaklit drejt shoqërisë me kulturë karaoke.
- Nënshtrimi i depolitizuar estetik në shoqëritë posttotalitare.
- Kundërshtarë dhe kundërshtues: Jamarbër Marko (MADU), Shpëtim Gina, Astrit Delvina, Arshi Pipa.
- Multikulti & Feminizmi. Poetry film. LetrART.Festivali POETEKA edicion IX dimër 2014

PARAQITJE AUTORËSH PËRMES LEXIMEVE PUBLIKE. 4 takime NË TË NJËJTËN ORË. Autorë, përkthyes, eseistë dhe kritikë që lexojnë krijimtarinë e tyre dhe diskutojnë mbi “TJETRIN”
 NË FOKUS:
“LEXIMI nuk dëmton seriozisht shëndetin…”
“READING does not seriously harm your health…”
Vendet e leximit dhe autorët e ftuar:
– HEMINGWAY BOOK BAR – Lisjana F. Demiraj, Lindita Komani, Demir Gjergji, Eljan Tanini. (IN MEMORIAM – Petro Marko, Ernes Hemingway)
 – FRIEND’S BOOK HOUSE – Erina Pavle Çoku, Marjola Dashi, Sabina Veizaj, Alban Bala, Julian Qineti. (IN MEMORIAM – Niccolò Machiavelli, 500 vjetori i botimit të “Princit”)
 – GALERIA ZENIT – Mimoza Hysa, Romeo Çollaku, Krenar Zejno, Aleksandër Çipa, Agim Pipa. (IN MEMORIAM – Migjeni).
 – BYROJA Bar – Albana Nexhipi, Gresa Hasa, Edon Qesari, Arti Lushi. (IN MEMORIAM – Pier Paolo Pasolini).
KONCEPTI:
Në vijim të veprimtarive letrare POETEKA organizon në katër qoshka imtime të Tiranës, një seri leximesh – autor si dhe diskutime mbi krijimtarinë, përkthimin, kritikën dhe esenë. Autorët që do të paraqesin krijimtarinë dhe profilet e tyre në këto takime kanë kontribuar në veprimtaritë që POETEKA ka organizuar në vite, si dhe janë bërë pjesë e botimeve në Revistës POETEKA gjatë vitit 2012 – 2013.
Leximet do të jenë tekste të vetë autorëve, por edhe nga letërsia e pëlqyer prej tyre, krijimtari e poetëve të tjerë, përkthime nga shkrimtarë që kanë ndikuar në formimin e tyre letrar dhe human, vetërrëfime të profilit njerëzor, portrete, histori personale, rrëfime, sekuenca filmash, libra për këshillim, muzikë, këngë apo arte që kanë lënë gjurmë tek autorët e ftuar.


Festivali POETEKA edicion special  - pranverë 2015

Tema: "Tipologjia e përfaqësimit figurës së punonjësit të policisë në literaturën botërore dhe në atë shqiptare (në periudhën e diktaturës dhe pas viteve ’90: rasti Pasolini”.
Edmond Tupja, Ben Andoni, Erion Kristo, Besnik Bakiu, Arian Leka

Total Pageviews