27 November 2015

converseACTION - with Croatian writer in Tirana's residence DAŠA DRNDIĆ

E premte, 

dt.27 nëntor 2015, 

ora 19, 

Libraria Friend's Book House.


POETEKA ju fton në bashkëbisedimin e shkrimtares DAŠA DRNDIĆ me gazetarin dhe përkthyesin BEN ANDONI. Moderator ARIAN LEKA


DAŠA DRNDIĆ është fituese e bursës në Rezidencën e Shkrimtarëve dhe Përkthyesve Letrarë "TIRANA IN BETWEEN - 2015", organizuar nga POETEKA dhe mbështetur nga TRADUKI, në bashkëpunim me Ministrinë e Kulturës së Republikës së Shqipërisë. 
Shkrimtarja kroate qëndroi në Tiranë gjatë muajit nëntor, ku realizoi projektin e vet letrar, duke kryer lexime publike, takime, biseda dhe intervista me medien si dhe bashkëpunime me përkthyes në dobi të sjelljes në shqip të romanit të saj "Trieste", i cili do të të botohet së shpejti.

Për lexuesin shqiptar krijimtaria e shkrimtares DAŠA DRNDIĆ bëhet veçanërisht interesante, pasi disa nga ngjarjet në romanin «Sonnenschein» (versioni anglisht dhe italisht «Trieste») ndodhin në Shqipëri, në Sarandë, Vlorë dhe Tiranë, gjatë qeverisjes fashiste të Mussolinit, në Luftën e Dytë Botërore. Gjithashtu, edhe pjesë të romanit «Belladonna», i kushtohen jetës në Shqipëri gjatë sundimit të Enver Hoxhës, në burgjet e Burelit, ku disa personazhe janë emra të njohur të skenës publike. «Belladonna», si edhe libra të tjerë të mëhershëm të kësaj autoreje, hedh dritë mbi zona ende të errëta e të pandriçuara në regjimet jodemokratike, diktaroriale dhe autoritare, por në radhë të parë u kushtohet jetëve e njerëzve që jetuan dhe jetojnë nën represion.

23 November 2015

CALL FOR APPLICATIONS - Tirana in Between

European Residence Programme for Writers and Literary Translators

T I R A N A

 

CALL FOR APPLICATIONS

for Authors and Literary Translators from South East Europe

 

 

 

POETEKA Assosiacion in Albania and TRADUKI literary network are inviting you for the application process for the European Residence Programme for Writers and Literary Translators 2016.

 

The proposal of the programme "Tirana in Between" is to facilitate writers and literary translators to work on their project for one month, to collaborate with the literary, art, and media scene in Albania, while at the same time to promote literature and the work of the guest - authors to the local art community in Tirana.

 

Writers and literary translators from the following Southeast European countries: Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Kosova, Macedonia, Montenegro, Romania, Serbia and Slovenia, are invited to submit their applications no later than December 20th, 2015.

 

Are remarkably welcomed translators translating from Albanian into German and Southeast European languages, also vice versa.

 

The residence stay includes covered costs for accommodation in the city of Tirana in the duration of one month, travelling expenses and a scholarship in the amount of EUR 800.

 

The application (in Albanian, English or German) ought to contain the following papers:

 - A CV (contact data and a proposal for the month of residence in 2016 included)

 - A Bibliography

 - A short description of planned activities in Tirana

 - A recommendation (from an association of writers or translators, a publisher, a writer, etc.)

 

Please send your complete application documents by email to infopoeteka@gmail.com

All applicants will be notified via mail no later than January 30th, 2016.

Total Pageviews