18 November 2017

BOTOHET POETEKA 46 - No. 4 / 2017


POETEKA 46 (No. 4 / 2017)
 
POETEKA 46 (No. 4 / 2017) - viti i dymbëdhjetë i botimit


Në librari dhe te pajtimtarët e revistës POETEKA – EUROZINE PARTNER...
Në 200 faqe krijimtari, Revista POETEKA bëhen bashkë 31 autorë e përkthyes: ese, tregime dhe poezi bashkëkohore shqiptare, përkthime të autorëve europianë e nga Amerika latine, kritikë letrare, letërsi nga Ballkani, recencione, 4 studime në albanologj si dhe - në rubrikën kujtesë - in memoriam - artikuj, dokumente dhe faksimile në 115 vjetorin e lindjes të dramaturgut, përkthyesit dhe publicistit Ethem Haxhiademin (Elbasan, 8 mars 1902 - Burgu i Burrelit, 17 mars 1965).

Rubrikat dhe përmbajtja

Status
Fq. 4 Ardian Kyçyku  - Mërgim i krahasuar

Letërsi bashkëkohore shqiptare 
Fq.14 Ben Andoni  - Tregim
Fq.20 Eneida Mjeshtri  - 4 tregime
Fq.34 Sazan Goliku  - Tregim
Fq.37 Bledar Kurti  - Tregim
Fq.42 Belfjore Qose  - 6 poezi

Letërsi europiane
Fq.52 Adam Zagajewski  - 4 poezi
Përktheu Pandeli Çina

Letërsi nga Ballkani
Fq.58 Vladimir Vojinović  - 3 tregime
Përktheu Dimitrov Popović
Fq.75 Nazim Hikmet  - Poezitë e orës 21-22
Shqipëroi Alban Tartari

Ese
Fq.102 Jorge Luis Borges  - Varianti i parafundit i realitetit
Përktheu Suadela Balliu

Recensione letrare
Fq.108 Luan Starova  - Shpëtimi i njerëzores
Fq.116 Shpëtim Selmani  - Kalda dhe mëkati i madh i ngjizjes

Studime letrare - Albanologji
Fq.120 Silvana Leka  - Rasti Martin Camaj romani "Dranja" përballë detit
Fq.126 Dorian Koçi  - "Muza" e rezistencës antikomuniste
Fq.134 Arian Leka -  Analogji dhe homologji në motivet e epikës popullore shqiptare
Fq.145 Blerina Shalari  -  Mitet në muzikën shqiptare

In memoriam-Ethem Haxhiademi-115vjetori i lindjes
Fq.154 - 173 Robert Elsie - Jani Lili - Valgjel Koça - Namik Resuli - Kudret Kokoshi - Sterjo Spasse - Vedat Kokona - Muhamet Bala - Elvira Tarro - Jup Kastrati

Dikumente - Faksimile
Fq. 174 Gazeta dhe revista letrare te viteve '30-'40 me tekste kushtuar Ethem Haxhiademit

Bibiografi
Fq.190 Poeteka – 2017
Revista Poeteka - pjesë e rrjetit të revistave kulturore europiane EUROZINE
Ky numër i revistës u botua me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës.

Total Pageviews